Actueel - Dessel

Corona-update 18 december:

Overlegcomité beslist geen versoepeling, maar strengere reisregels en strikte controle telewerk


Gepubliceerd op zaterdag 19 december 2020


Het Overlegcomité heeft op 18 december de coronasituatie in ons land besproken. Na een belangrijke daling van de voorbije acht weken, is de neergang van de cijfers stilgevallen. Er zullen geen versoepelingen komen maar strengere controle op naleving van de geldende regels.


Naleven van het aantal contacten

Het Overlegcomité herinnert aan het belang van het goed naleven van de bestaande contactregels, ook tijdens de Kerstdagen.

  • Maximum één knuffelcontact per gezin.
  • Voor samenkomsten buiten blijft de regel van vier gelden.
  • Op Kerstavond of Kerstdag mogen alleenstaanden hun beiden contacten tegelijkertijd ontvangen.

Er geldt ook een algemeen verbod op het verkopen of afsteken van vuurwerk.


Strikte regels voor reizen

Reizen wordt ten stelligste afgeraden. Voor personen die wel reizen worden de regels aangescherpt. Iedereen die langer dan 48 uur in een rode zone verblijft, wordt beschouwd als een hoogrisicocontact.

  • Bij terugkomst na een reis geldt een verplichte quarantaine van 7 dagen, met aansluitend negatief testresultaat. Deze quarantaine is niet verplicht wanneer uit het Passenger Location Form (PLF) van de reiziger zou blijken dat de kans op besmetting laag is omwille van zijn of haar gedrag. De berekening van deze risico-score op het PLF zal worden verstrengd.
  • Begin 2021 zal er een nieuw PLF-systeem geïntroduceerd worden, waarbij er een onderscheid zal gemaakt worden tussen professionele en privéreizen. Zakenreizigers met een attest van de werkgever moeten dan niet langer in quarantaine indien uit hun PLF geen risico-gedrag blijkt. Alle andere reizigers moeten in alle omstandigheden wèl de quarantaine respecteren.
  • Alle niet-inwoners die vanuit een rode zone naar België reizen moeten vanaf 25/12 verplicht een recent negatief testresultaat (48 uur) voorleggen.

Daarnaast komt er ook een versterkte controle op het invullen van het PLF bij aankomst in België. Ook de naleving van de verplichte quarantaine wordt versterkt.


Geen funshopping

Steden en gemeenten wordt gevraagd hun inspanningen tegen ongeoorloofde samenscholingen, funshoppen en grensshoppen onverminderd verder te zetten en, indien nodig, op te voeren.

Winkelen moet individueel gebeuren en mag maximaal 30 minuten duren.


Versterkte controle verplicht telewerk

Er komt een versterkte controle op telewerk, zowel in de privé- als in de publieke sector. De vakbonden en werkgevers wordt gevraagd om versterkende maatregelen voor te stellen, in het bijzonder om hoogrisicosituaties te vermijden.

De Comités voor Bescherming en Preventie op het Werk zullen mee toezien op het naleven van de sanitaire maatregelen en regels inzake veilige afstand.


Meer info: https://www.info-coronavirus.be/nl/.


Oproep aan Desselse handelaars:

plaats je profiel op www.desselskado.be

en maak je aanbod gratis kenbaarDe coronacrisis heeft het lokaal bestuur van Dessel en Unizo Dessel ertoe aangezet om een medium te creëren waarop elke Desselse ondernemer zich gratis kan registreren.

De website van Dessels Kado, onze gemeentelijke cadeaubon, hebben we verder uitgebreid, wat een idee was dat al speelde bij de lancering van Dessels Kado, maar door de coronacrisis in een versneld tempo op poten werd gezet waarvoor dank aan onze webmaster.

Op de ondernemerslijst van Dessel kunnen alle lokale ondernemers gratis hun profiel zetten en bekend maken hoe ze de coronacrisis aanpakken en hoe je bij hen terecht kan. Wat zijn hun openingsuren? Kunnen ze herstellingen uitvoeren? Hebben ze een webshop of een website? Misschien kunnen ze hun product wel leveren of versturen via pakjesdienst? Kan er eventueel afgehaald worden? Heb je een bepaalde actie, een jobaanbieding? En nog veel meer... Ook post-corona blijft voor u deze ondernemerslijst gratis actief. Ondernemers die Dessels Kado nu al aanvaarden, staan reeds op de lijst. Daar zullen nog wel aanpassingen moeten gebeuren. Laat ons dat weten aub en wij passen dat aan.

Desselse ondernemers of starters die nog niet geregistreerd zijn, kunnen zich heel makkelijk registreren via de knop “bedrijf registreren”.

"Winkelhieren" is voor ons als lokale ondernemer belangrijk. Bewust kopen bij ondernemers van hier. En net dat willen we in de kijker zetten! Lokaal kunnen kopen in je eigen dorp is een KADO, een Dessels KADO. De glimlach van de ondernemer krijg je er gratis bij!

Ook verenigingen kunnen hun nieuws of acties bekendmaken via deze website, gebruik het! Het is gratis!

Ondernemers, laat van je horen en schrijf je in. Samen overwinnen wij corona en zetten wij het lokaal ondernemen in de kijker.

Dessels Kado

De lokale handelaars kan je ook steunen door een Dessels Kado te kopen. Door deze aankoop zijn we zeker dat het geld besteed wordt bij onze Desselse handelaars. Je kan het Dessels Kado aankopen via www.desselskado.be.

Bij bakker Elsakker op de Molsebaan kan je ook terecht voor de aankoop van het Dessels Kado.

Er zijn cadeaubonnen te koop van 5 en 15 euro.


Meer info over Dessels Kado: www.desselskado.be .


Help je buren als je kan!


Door de Coronatijden wordt er aan kwetsbare groepen en ouderen opgeroepen om thuis te blijven en publieke plaatsen zoals supermarkten te mijden. Lokaal bestuur Dessel verdeelt morgen een affiche bij alle 65-plussers die ze kunnen ophangen aan hun raam als ze nood hebben aan hulp.

We vinden het belangrijk dat deze mensen niet aan hun lot worden overgelaten. Daarom doen we een beroep op ieder van jullie.


Hoe kan jij je buur helpen?
Heb je geen telefoonnummer van je buur en denk je dat hij of zij wel wat hulp kan gebruiken? Bied dan je diensten aan door bijgevoegde affiche "Heb jij hulp nodig" af te drukken en aan deze persoon te bezorgen. Je kan je buur misschien helpen door boodschappen te doen, eten te brengen of naar de apotheker te gaan. 


Heb je zelf hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij boodschappen halen of heb je bijvoorbeeld nood aan een maaltijd die je zelf niet kan bereiden, print dan de affiche "Kan jij mij helpen" af en vul hier in waarvoor je hulp nodig hebt. Hopelijk pikt een vriendelijke buur je signaal op.


Laat zien dat je solidair bent met je buren. Samen slaan we er ons doorheen.